Eindstand SC Eendracht Aalst - K. Racing Club Gent (10.12.2023)

Matchtype:
Competitie
Scheidsrechter:
Timmermans
Op verplaatsing bij leider Eendracht Aalst sprokkelden onze Ratjes vanmiddag een mooi en verdiend punt na een scoreloos gelijkspel. In een zeer gesloten eerste helft waren de kansen schaars, terwijl het in de tweede helft goed over en weer ging met kansen aan beide kanten. De thuisploeg toonde - vooruitgestuwd door het thuispubliek - wel meer drang naar voor, maar Racing stak toch regelmatig de neus aan het venster en kreeg ook kansen om te scoren. In de ultieme slotfase was er nog een goeie reflex van Bryan Londot nog om een schot vanuit de tweede lijn onschadelijk te maken. Het was een wedstrijd die we met het kleinste verschil hadden kunnen verliezen, maar we hadden deze match evengoed met het kleinste verschil kunnen winnen. Dit punt is in elk geval een opsteker met het oog op de laatste wedstrijd van de heenronde.

Bij de Ratjes was topschutter Joran Triest out met een blessure, daardoor kwam Alex Alvarez opnieuw in de punt van de aanval. Samuel Davies was opnieuw beschikbaar, maar begon op de bank, Lukas Rommens was tijdig hersteld van een blessure en mocht starten op de linksachter. En zo kwam Lars Cooman opnieuw net achter de spits spelen. Bankzitters vandaag waren doelman Ebbe Cooman, en ok nog Samuel Davies, Mathis Biebuyck en Raf Leemans, die voor het eerst sinds lang nog eens in de selectie zat.

De match begon met een lange studieronde waarbij de thuisploeg weliswaar het meest initiatief toonde. Racing stond goed in de organisatie en liet de thuisploeg het vaakst aan de bal. In de vierde minuut kon Eendracht een eerste keer dreigen via een schot van Jari De Vriendt. Rond de 10de minuut was er ongelukkig balverlies van Junior Taty-Tchibinda, maar Ferhad Ayaz kon niet profiteren van de geboden mogelijkheid. In de 13de minuut was er een eerste écht goeie mogelijkheid voor onze Ratten, maar iedereen was te verrast toen een corner van Lars Cooman voorbij iedereen ging, waardoor de bal voorlangs buiten ging. Hier zat zeker meer in. De thuisploeg zocht wel naar openingen, maar de match bleef wat op slot zitten. Racing probeerde er ook af en toe uit te komen en net voor het half uur ging een schot van Junior Taty-Tchibinda met z'n linker een beetje over en naast, al was het wel een goeie poging. Eén minuut later was er misschien wel de gevaarlijkste fase van de eerste helft bij onze Ratjes: doelman Mikulic nam risico's door ver uit z'n doel te komen, Alex Alvarez ging druk zetten waardoor de thuisploeg balverlies leed, zo kon Bryan Lokilo een actie opzetten, hij besloot zelf z'n kans te gaan, terwijl Lars Cooman in het centrum in een betere positie stond om te kunnen scoren. Eendracht Aalst schakelde razendsnel en er was een goeie interventie van Kelvin Nfodjo nodig om Ferhad Ayaz het scoren te beletten. Twee minuten later was het opnieuw de thuisploeg die voor gevaar zorgde, het enthousiaste thuispubliek schreeuwde voor een strafschop, maar de uitstekende leidende scheidsrechter Timmermans liet zich niet beïnvloeden en wuifde het protest resoluut weg. Racing kon nog één keer dreigen in de eerste helft: het was Lars Cooman die de bal in één tijd voor doel bracht, maar Alex Alvarez kopte te overhaast ver naast het doel. Bij de thuisploeg was er nog één goeie doelpoging van Falko Geenens op een corner. We gingen rusten bij een 0-0 stand.

Racing voelde dat er een mogelijkheden waren en begon gretig in de tweede helft. Axel Dierickx kon zich in de 50ste minuut doorzetten op de rechterflank, maar zijn voorzet ging voorbij iedereen en het gevaar was geweken. Racing liet zich dan plots betrappen op wat slordigheden en het was Ferhad Ayaz die hierdoor een goeie mogelijkheid kreeg om gevaarlijk te worden, maar we kwamen met de schrik vrij. In de 65ste minuut konden we nog een keer dreigen, maar het schot van Lars Cooman miste wat kracht om echt gevaarlijk te zijn. Racing speelde in een prima organisatie en had alles goed onder controle, maar de ervaren thuisploeg lag op de loer om elk foutje te kunnen afstraffen. In de 70ste minuut hadden we bijna prijs toen Bob Straetman een scoringskans kreeg na vermijdbaar balverlies. In de 71 minuut pakte Racing uit met wat wellicht de gevaarlijkste actie van de tweede helft was: goeie doorsteekbal van Alex Alverez naar Mamadou Diallo, hij ging voluit z'n kans met een schot dat werd afgeweerd, maar in het centrum stond Lars Cooman helemaal vrij. Dit was een unieke kans om te scoren. In de tweede helft had Eendracht Aalst al heel wat powerplay getoond en ook in de slotfase trokken ze nog voluit in het offensief, maar Racing bleef rustig en loerde op de counter en die mogelijkheden kwamen er ook nog wel, vooral via dreiging van Mamadou Diallo. Zonder écht grote kansen af te dwingen bleef de slotfase toch spannend langs beide kanten en in de ultieme slotfase was er toch nog een sterke Bryan Londot nodig om een harde knal vanuit de tweede lijn met een ultieme reflex van onder de lat weg te tikken. En zo werd er uiteindelijk niet meer gescoord na een genietbare tweede helft, op een moeilijk bespeelbaar veld.

Dit punt op het veld van leider Eendracht Aalst is toch wel een opsteker. Met een beetje meeval hadden dat ook drie punten kunnen zijn, anderzijds kreeg ook de thuisploeg mogelijkheden en al bij al is een puntendeling gewoon billijk en logisch. Racing stond opnieuw goed gegroepeerd te voetballen. Het centrale duo Matties Volckaert - Kelvin Nfodjo stond sober en solide te verdedigen en ze toonden zich sterk in het duel, de flanken met Mamadou Diallo en Bryan Lokilo zorgden toch regelmatig voor dreiging en Lars Cooman en Alex Alvarez werkten hard en konden vooral in de tweede helft regelmatig prikken. Het is sowieso een goeie prestatie dat we in deze omstandigheden en zonder onze topschutter er toch in slagen om één punt binnen te halen bij de leidersploeg. Dit moet een extra stimulans zijn om volgende week in de laatste match van de heenronde tegen Mandel United op zoek te gaan naar drie punten.

Ploegopstelling

Bryan Londot - Kelvin Nfodjo - Lukas Rommens (64 min Samuel Davies) - Bryan Lokilo - Mamadou Diallo - Axel Dierickx (82 min Raf Leemans) - Emile De Keulenare - Alex Alvarez (79 min Mathis Biebuyck) - Lars Cooman - Junior Taty-Tchibinda - Matties Volckaert.

Gele kaarten

79 minuut: Axel Dierckx