90s-week: 1/8ste finale Beker in 93-94.

13.02.2024
In de jaren 90 had Racing een sterke bekerreputatie, in het seizoen 1993-1994 werd zelfs de 1/8ste finale van de Beker van België gehaald. Nadat de ploeg van trainer Luc Vanderschommen in de 1/16 finale KV Kortrijk had verslagen na een erg spectaculaire 4-3, mocht het in de 1/8ste finale de toenmalige revelatie SK Lommel ontvangen. Racing speelde toen een erg verdienstelijke wedstrijd, nadat Kurt De Mol met een hard knal de gelijkmaker hadden binnengeknald volgde nog een uitstekende tweede helft, maar toch verloren we met het kleinste verschil, dankzij uitblinker Frank Berghuis.

In de 1/16 finale moest Racing heel wat sterkhouders missen, maar de 'noodploeg' van doelman-trainer Luc Vanderschommen deed het onverwacht uitstekend. In een ijzersterke eerste helft veegde het zelfs de vloer aan met de bezoekers uit Kortrijk, onder leiding van trainer Boudewijn Braem. Bij de bezoekers liep onder andere de piepjonge Mbo Mpenza tussen de lijnen. Kortrijk kwam in de tweede helft nog sterk opzetten, maar een collectief erg sterk Racing trok de verdiende overwinning toen over de streek.

In de 1/8ste finale mocht het thuis SK Lommel ontvangen. De ploeg van de Limburgse coach Jos Heyligen beleefde toen absolute hoogdagen. Lommel was een sterk geheel, met doelman Jacky Mathijssen als belangrijke schakel, maar ook met klinkende namen als Vital Vanaken, Harm Van Veldhoven, Jean-Claude Mukanya, maar het was vooral de Nederlandse spits Frank Berghuis die met individuele klasseflitsen het verschil kon maken. Maar die fantastische goal, dat prachtige afstandsschot van verdediger Kurt De Mol, dat zit in het collectief geheugen van alle Racing-supporters.

Wat een mooie herinneringen! En wat een dreamteam met het duo Richards-Buyl in de spits, met wijlen Luc Vanderschommen die in de match tegen Kortrijk zelf nog belangrijk was door ook zelf een penaltygoal te scoren. Deze twee bekerwedstrijden waren toch zeker één van onze hoogtepunten in de jaren 90.