Het PGB-complex

Locatie en adres

De Club verenigt zijn jeugdwerking, Beloften en Fanion op één indrukwekkend complex. Onze Club maakt gebruik van 5 voetbalterreinen en 3 duiveltjesterreinen op een grote locatie te Oostakker. De ingang van het complex is gelegen in de Eikstraat. Het nieuwe stadion, PGB-stadion gedoopt naar de hoofdsponsor van de club, werd op 2 mei 2010 in gebruik genomen.

Adres van het stadion: PGB-stadion - Eikstraat 85A - 9041 Oostakker - tel: 09/230.24.44

Het PGB-stadion complex heeft een kunstgrasterrein als centraal hart waarrond een prachtig stadion is opgetrokken aangevuld met enkele tribunes. Het complex is volledig omheind, afgebakend met reclamepanelen en beschikt over 2 kassa's aan beide zijden van het stadion. De jeugdwerking speelt zich af op de aanpalende terreinen. Deze accommodatie kwam in 2002, na de fusie met KFC Oostakker, ter beschikking van de club. Ondertussen werden daar al heel wat verbeteringswerken uitgevoerd (ondermeer kleedkamers) om onze jeugd een waardig onderkomen te bieden. Deze zomer werden kunstgrasterreinen aangelegd, in het kader van de samenwerking met KAA Gent.

Het stadion

Het stadion is opgedeeld in 2 verdiepingen, die in verbinding staan via trappen en liften. Het gebouw beschikt over 2 liften, één personen- en één goederenlift, en 2 trappenhallen.

De gelijkvloerse verdieping is opgesplitst in twee delen:

  • Een eerste deel waarin zich de inkom en 4 burelen bevinden, een EHBO-ruimte, bergruimten en voorkoelinstallaties voor horeca. Tevens bevinden zich daar ook de installaties voor watervoorziening en verwarming, sanitaire voorzieningen (ook voor mindervaliden), .. dit alles volgens de modernste snufjes.
  • In het tweede gedeelte bevinden zich vier kleedkamers van gelijke oppervlakte met in iedere kleedkamer een douche- en een verzorgingsruimte, sanitaire voorzieningen en twee scheidsrechterkleedkamers.

Beide gedeeltes zijn gescheiden door de spelersingang (van parking) en spelerstunnel (naar veld).

Op de eerste verdieping bevinden zich: een vestiaire, sanitaire inrichtingen, bergruimte voor horeca benodigdheden, een opwarmkeuken (nog niet operationeel nu) en een ruimte voor de veiligheidsdiensten. Maar het voornaamste is een zaal van 425m², welke kan opgedeeld worden in twee gescheiden ruimten, één voor kantine- en één voor VIP-gebruik. In het kantinegedeelte is de toegelaten capaciteit 400 personen en in het VIP-gedeelte 270 personen. Deze zaal zal multifunctioneel worden gebruikt en is sinds juni 2010 uitgerust met twee grote projectieschermen. In de toekomst is er de mogelijkheid om deze multifunctionele zaal af te huren voor privé festiviteiten.

Het stadion beschikt verder over een ultra moderne geluidinstallatie welke afzonderlijk instelbaar is naar drie verschillende locaties (kantine, VIP en terrein). Er is naast de normale bediening ook een centrale bediening voorzien in de veiligheidsruimte om het omroepen tijdens de wedstrijden te doen of interventie bij mogelijk gevaar.

Verdere technische voorzieningen worden kort even aangehaald.

  • Een groot gedeelte van het warm water zal verkregen worden via zonneboilers welke op het dak van de tribune geplaatst zijn. Alle regenwater wordt opgevangen in reusachtige putten voor hergebruik in de sanitaire installaties.
  • Verwarming wordt strikt onder controle gehouden door automatische sturing welke ervoor zorgt dat bij afwezigheid van personen de verwarming na vier uur werktijd automatisch schakelt naar een veiligheidstemperatuur.
  • In de donkere ruimten wordt de verlichting ingeschakeld bij opening van de deuren. Verder zijn er voorzieningen voor branddetectie en brandalarm, inbraakpreventie en inbraakalarm met rechtstreekse lijnen naar veiligheidsdiensten.

De zittribune

De zittribune heeft een capaciteit van 500 toeschouwers met ruime zitplaatsen, en pronkt met een lengte van 75m langs een prachtig kunstgras terrein. Er zijn 6 zitplaats blokken, de witte stoeltjes zijn toe bedeeld aan de VIP's en bestuursleden, de zwarte voor alle andere bezoekers. Er zijn via de tribune toegangen tot de kantine voorzien.

Het veld, verlichting en randaccommodatie

Het terrein is aangelegd met de laatste generatie kunstgras van de Belgische firma Domo. Er is een leunhek geplaatst op 3m rondom de neutrale zone (van 104 x 64m).

Wie de kunstgrasmat van dichtbij zal inspecteren, zal zien dat die bezaaid is met kunststof korrels. De korrels zorgen voor een natuurlijke balrol en een betere schokabsorptie. Daardoor worden de spieren minder belast. Het aantal korrels is afhankelijk van het type kunstgras.

De levensduur verwachtingen voor de grasmat zijn minimaal 10 à 15 jaar. Hiertoe gelden wel enkele strenge regels met betrekking tot onderhoud en schoeisel.

  • Klein onderhoud: borstelen van de vezels, verwijderen van bladeren, egaliseren van de losse korrels (wekelijks of meer indien nodig).
  • Groot onderhoud: één of tweemaal per jaar (afhankelijk van het type grasmat) door gespecialiseerde firma.
  • In principe mag elk type voetbalschoen. De klassieke lange metalen studs worden afgeraden en voelen op kunstgras ook minder comfortabel aan. Multi-studs lijkt de beste keuze.

De terreinverlichting kan geschakeld worden in 2, 3 of 5 lampen per lichtmast. De gemiddelde verlichting bedraagt 279 lux. Tijdens de keuring van het veld en accommodatie bleek dat het huidige complex 2e klasse waardig is.

Er is langs het terrein een modern scorebord geplaatst met een looplicht functie om aankondigingen te doen (vanuit de veiligheidsruimte).

De staanplaats capaciteit rondom het terrein is nog niet bepaald door de veiligheidsdiensten. Er zal overal rond het terrein aan de omheining gestaan kunnen worden. Er komt nog een (staan)tribune aan de overzijde van de zittribune komen maar dit zal voor een latere fase zijn.

Achter het doel aan de Eikstraat bevindt er zich nog een klein stukje tribune, restant van het SKV Oostakker tijdperk. Het omvat een overdekte staantribune en kleine zittribune.

De Parking

Vlakbij het PGB-stadion is er een parkeerterrein voor 160 voertuigen. In een eerste fase zal dit een gewone grindverharding zijn. Later komt er een geasfalteerde parking met steenslag parkeerplaatsen.

Afhuren polyvalente zaal PGB-stadion

Het pronkstuk van het PGB-stadion, de polyvalente zaal van 425m², kan afgehuurd worden door derden. Voor wie meer informatie wil, gelieve contact op te nemen met Algemeen Manager Luc Vande Moortel:

e-mail: lvm@krcgent.be
gsm: 0497 26 72 27
tel: 09 230 24 44
fax: 09 211 05 30