KVK Westhoek

KVK Westhoek
Stamnummer:
00100
Clubkleuren:
Rood/blauw – blauw – blauw
Adres:
Crackstadion - J. Picanollaan 1 - 8900 Ieper
Website:
http://www.kvkwesthoek.be
Facebookpagina:
@KVKWesthoek
Twitter page:
@KVKWesthoek

KVK Westhoek (stamnummer 100) is een Belgische voetbalclub uit Ieper en Poperinge. De club is bij de Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 100 en heeft rood-blauw als clubkleuren. De ploeg treedt aan in de Tweede Klasse amateurs sinds het seizoen 2016/17.

De club werd opgericht in het begin van de twintigste eeuw als FC Yprois en sloot in 1920 als Cercle Sportif Yprois aan bij de Belgische Voetbalbond onder stamnummer 100. In het begin van de jaren ‘50 verscheen Yprois voor het eerst in de nationale bevorderingsreeksen, en kon er zich verscheidene jaren handhaven. In 1973 zakte de club terug naar de provinciale reeksen. In 1962 bereikte ook stadsrivaal White Star Ieper de bevorderingsreeksen en bleef er vijf seizoenen spelen.

In 1974 fusioneerden beide Ieperse clubs tot KVK Ieper. Het stamnummer 100 van CS Yprois bleef behouden, terwijl het stadion Het Minneplein van White Star Ieper de nieuwe thuisbasis werd. De club speelde vele jaren in de provinciale reeksen, tot men in 1989 kampioen werd in 1e Provinciale en weer naar de nationale reeksen promoveerde. Dit verhaal was echter van korte duur want Ieper eindigde op een 15e plaats en degradeerde meteen terug naar de provinciale reeksen. KVK Ieper zou uiteindelijk 17 jaar lang actief blijven in de provinciale reeksen, tot het in 2007 weer kampioen werd in 1e Provinciale en nog eens naar de nationale reeksen promoveerde. Het eerste jaar bij de terugkeer in Vierde Klasse was in de eerste plaats gericht op het verzekeren van het behoud, wat uiteindelijk lukte op de voorlaatste speeldag. Het was het laatste seizoen van Ieper op het Minneplein. In het daaropvolgende seizoen kroonde Ieper zich zelfs tot periodekampioen en mocht het deelnemen aan de eindronde, die ze winnend afsloten tegen RCC Hamoir en zo voor het eerst doorstootten naar de nationale 3e klasse. Ieper begon vrij goed aan de competitie, maar gaandeweg verloor het voeling met de top en later ook de subtop. Op de laatste speeldag verloor KVK Ieper op het veld van rechtstreekse concurrent R. Cappellen FC en zo degradeerde Ieper na een jaar opnieuw naar Vierde Klasse.

Ieper verzekerde zich opnieuw van een eindrondeticket tijdens het seizoen ‘10-‘11 door het eerste periodekampioenschap te winnen. In die eindronde was Olympia Wijgmaal uiteindelijk te sterk in de tweede ronde. Het seizoen '11-‘12 speelde men een spectaculaire westhoekderby tegen BS Poperinge. Op eigen veld werden de buren uit Poperinge met 5-4 verslagen en dit met een winning-goal in de blessuretijd. Ieper verzekerde zich weer van een eindrondeticket door het tweede periodekampioenschap te pakken en eindigde tweede in zijn reeks na kampioen KFC Izegem. Opnieuw sneuvelde Ieper in de tweede ronde na een verlies na verlengingen tegen KVV Coxyde. In seizoen '12-'13 mocht Ieper opnieuw deelnemen aan de eindronde, voor de 3x op rij, maar 3x was geen scheepsrecht voor de Ieperlingen.

Op 17 januari 2013 werd in overleg met het bestuur van het naburige KBS Poperinge beslist om samen te werken en de club te hernoemen tot KVK Westhoek dit met ingang van 1 juli 2013. KBS Poperinge uit Poperinge was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 3172 en eveneens op dat moment actief in Vierde Klasse. Wedstrijden van de eerste ploeg bleef men spelen in het Ieperse Crackstadion en ook het oude stamnummer 100 van de club bleef behouden. De kleuren werden rood en blauw en er werd een nieuw logo in het leven geroepen. Voorzitter werd ex-KBS Poperinge-voorzitter Willy Lamaire en ondervoorzitter werd ex-KVK Ieper-voorzitter R. Verstraete. Het A-elftal van KBS Poperinge werd opgeheven en verdween uit Vierde Klasse. Er werd benadrukt dat het administratief niet om een echte fusie ging. Het stamnummer van KBS Poperinge bleef bestaan; die club speelde als BS Westhoek-Poperinge nog verder met jeugdploegen in Poperinge. KVK Westhoek schreef meteen clubgeschiedenis door zich voor het eerst te plaatsen voor de 1/16e finales van de beker van België. Westhoek verzekerde zich van een ticket voor de eindronde in hun debuutjaar door de tweede periode winnend af te sluiten, maar de deur naar 3e klasse bleef dicht. Pas op het einde van seizoen '15-'16 kon KVK Westhoek de promotie vieren, net op het moment van de competitiehervormingen. KVK Westhoek zou uitkomen in 2e klasse amateurs.

Bij Westhoek staat ex-Racing coach Bart Mauroo aan het roer. Hij kan beschikken beschikken over een zeer talentrijke groep. Zo behielden ze de smaakmakers die hen de promotie bezorgden (Wittesaele, Dutoit, Feys, Euvrard, Devisch,..) en trokken ze heel wat (aanvallende) versterking aan uit de regio. Met Bailleuil, Ternier, Hillewaere en Callens haalden ze 4 jongens van KVV Coxyde binnen. Met Jérémy Dusmenil kwam een ervaren sluitstuk over van Torhout 1992 Km. En Bart Mauroo nam Jansen Da Silva mee uit Gent. De ploeg leek zeker gewapend voor de competitie, maar had af te rekenen met blessures en beslommeringen (zeker in het geval van de spelers van Coxyde, die laattijdig aangetrokken werden).